bemiddeling conflicten overeenkomst mediation gesprek dialoog samenwerking verbinding onderhandeling
bemiddeling mediation overeenkomst samenwerking dialoog conflict oplossing

"Als je een conflict hebt, betekent dat er waarheden zijn die aan beide kanten van het conflict moeten worden aangepakt. En als je een conflict hebt, dan is het een leerzaam proces om te proberen het conflict op te lossen. En om dat op te lossen, moet je mensen aan beide kanten van het conflict erbij betrekken, zodat ze met elkaar in dialoog kunnen gaan." – Dolores Huerta

Wat is bemiddeling en wat kan bemiddeling voor jou betekenen?

Gezamenlijk naar een oplossing zoeken door met elkaar in gesprek  te treden, leidt vaak tot de beste oplossingen. Helaas maakt het conflict de communicatie vaak moeilijk, of zelfs onmogelijk. Het vertrouwen is beschadigd en de relaties zijn verzuurd. Elke poging tot een gesprek kan leiden tot escalaties waarbij de betrokkenen vast blijven zitten in hun eigen standpunt. Hier kan bemiddeling helpen.

 

Voor vele mensen is de weg van bemiddeling nog onvoldoende gekend. Nochtans is bemiddeling een wetenschappelijk onderbouwde manier om frustraties, spanningen en conflicten gestructureerd bespreekbaar te maken en doeltreffend op te lossen. De partijen nemen vrijwillig deel en gaan met de bemiddelaar samen zitten. Zo kunnen ze op een veilige manier praten en op zoek gaan naar een werkbare oplossing. Het doel is om de communicatie en samenwerking te herstellen en afspraken voor de toekomst te maken. 

In essentie draait bemiddeling om de keuze van de partijen om de regie zelf in handen te houden en gezamenlijk een oplossing uit te werken.

Bemiddeling is een volwaardige en en wettelijk erkende methode om conflicten buiten de rechtbank om op te lossen.

De rol van de bemiddelaar en enkele basisprincipes van bemiddeling

Een erkend bemiddelaar is opgeleid om de gesprekken te faciliteren en de constructieve dialoog weer op gang te brengen. De bemiddelaar fungeert als een onafhankelijke, neutrale en onpartijdige derde partij. Onder deskundige begeleiding leren de betrokkenen naar elkaar te luisteren, elkaars standpunten en onderliggende belangen en behoeften te begrijpen, en van daaruit zelf creatieve oplossingen te bedenken.

De bemiddelaar vertrekt vanuit een positieve houding, begeleidt het communicatieproces en motiveert de partijen bij het zelf zoeken naar een oplossing van hun conflict. De overeenkomst die bereikt wordt, is bindend en noemen we het bemiddelingsakkoord.

 

Belangrijke werkingsprincipes van bemiddeling zijn:

  • Vrijwilligheid: Bemiddelen is een vrijwillig proces. Deelnemers moeten bereid zijn om actief en oprecht mee te werken, anders heeft de bemiddeling geen kans van slagen. Elke deelnemer kan op elk moment de bemiddeling stopzetten.
  • Neutraliteit: De bemiddelaar is meervoudig partijdig, kan zich inleven in de verschillende standpunten, luistert, reageert constructief, toont begrip, stelt zich zo neutraal mogelijk op.
  • Vertrouwelijkheid: De bemiddelaar is gebonden aan het beroepsgeheim. De inhoud van de bemiddelingsgesprekken is volledig vertrouwelijk.

Deze manier van conflictoplossing biedt diverse voordelen

 

  • Sneller en goedkoper: Het proces verloopt vaak sneller en is aanzienlijk goedkoper dan een rechtszaak;
  • Duurzame oplossing: De oplossing is duurzaam en wordt meer gedragen door de partijen zelf;
  • Herstel van communicatie: De communicatie tussen partijen wordt vaak hersteld en hun communicatievaardigheden versterkt;
  • Win-win situatie: Bemiddelen richt zich op zowel de inhoud als de relaties, zowel nu als in de toekomst. Het herstelt de relatie op persoonlijk en zakelijk vlak;
  • Oplossing voor onderliggende problemen: Bemiddeling biedt ook oplossingen voor onderliggende problemen.